Classical Music Forum banner

Ulubione klasyczne kanały na YouTube?

2.3K views 13 replies 13 participants last post by  Nielsen4theWin  
#1 ·
Holenderskie Towarzystwo Bacha: YouTube@Bach - Całkiem niezbędne dla miłośników Bacha. Jakość ich nagrań wideo i audio jest również znakomita. Ktoś wyraźnie wkłada dużo czasu, pieniędzy i wysiłku w ten projekt.

Frankfurt Radio Symphony-Orchestra: hr-Sinfonieorchester – Frankfurt Radio Symphony - Prawdopodobnie złoty standard dla nagrań orkiestrowych na YT.

Avrotros Classical: AVROTROS Klassiek - Trochę bardziej zróżnicowane niż powyższe, ale mają doskonałych wykonawców. Niektóre z ostatnich ulubionych to liczne wykonania kameralne z Janine Jansen, kilka triów fortepianowych z trio Van Baerle i Brahms Hannes Minaar.

DW Classical Music: DW Classical Music - Również dość zróżnicowane i mają duże nazwiska, w tym ostatnie, takie jak Pappano, Paavo Jarvi i Mischa Maisky.

Sudtirol in Concert: Südtirol in concert - Nie tak obfite jak niektóre z pozostałych, ale jakość (wideo, audio i wykonanie) jest niezwykle wysoka. Wyróżniają się szczególnie w muzyce kameralnej.

Hochrhein Musikfestival Productions: Hochrhein Musikfestival Productions - Kolejny, który koncentruje się głównie na muzyce kameralnej o stałej wysokiej jakości. Szczególnie podobały mi się ostatnie występy Sol Gabetty i Bertranda Chamayou z Sonatami wiolonczelowymi Mendelssohna, a także 2. Trio fortepianowe Schuberta z Isabelle Faust, Sol Gabetta i Kristianem Bezuidenhout.

Voices of Music: Voices of Music - Świetne dla starszej (klasycznej i wcześniejszych epok) CM z podejściem HIP.

#2 ·
David Hurwitz.

#4 ·
Oprócz znakomitej hr-Sinfonieorchester, śledzę również kanały kilku innych bardzo dobrych niemieckich orkiestr radiowych, które dość często publikują koncerty i recitale muzyki kameralnej.

NDR Klassik
SWR Kultur
WDR Klassik
Tonhalle Orchester Zurich przesyła występy może raz na jeden-dwa miesiące.

Wigmore Hall również transmituje wspaniałe recitale (choć ostatnio stało się to mniej częste :/).

Dla miłośników fortepianu Instytut Chopina jest świetnym źródłem. Organizują różne festiwale w ciągu roku i często przesyłają nowe występy.

#7 ·
Wellesz Theatre i Wellesz Company mają wiele interesujących filmów, głównie materiały z XX wieku:

#11 ·
Samuel Andreyev

David Bruce

Profesor muzyki
Tak dla wszystkich trzech. Rozmawiałem z Samuelem Andreyev kilka razy. Super miły facet i zdecydowanie ktoś, u kogo studiowałbym kompozycję, gdyby nadarzyła się taka okazja.

#13 ·
Projekt archiwizacji taśm Marchant 3M

Projekt archiwizacji taśm szpulowych w stylu vintage: W 2024 roku zmarł drogi przyjaciel rodziny. Spędził dziesięciolecia pracując dla 3M w dziale taśm magnetycznych od lat 30. do wczesnych lat 70. Zostawił setki taśm z lat 40. do 60. Jedną z jego ról w dziale taśm audio było testowanie taśm i urządzeń w różnych ustawieniach. Istnieją również nagrania z przedstawień muzycznych i teatralnych z lat 70. w Detroit, Michigan.

Projekt archiwizacji taśm Marchant 3M

Przykładowe wideo:

#14 ·
Richard Atkinson polecił mi Nielsena, więc musi być moim ulubionym kanałem do analizy partytur.

Jeśli chodzi o filmy z samymi partyturami, lubię Ashish Xiangyi Kumar, który pomógł mi zainteresować się muzyką fortepianową.

I chociaż minęło już trochę czasu, wciąż jestem fanem smalin za wymyślenie całkiem fajnego konceptu.

Masz jednak kilka świetnych sugestii: AVOTROS dla muzyki kameralnej, Frankfurt dla muzyki orkiestrowej i Netherlands Bach Society dla, no cóż, Bacha, wszyscy są konsekwentnie znakomici.