Ciekawy wątek.
Szczerze mówiąc, martwię się o mój rodzinny zespół, Cleveland Orchestra. Ale, mimo że młodsze pokolenie członków 'starej gwardii rodziny filantropów' regularnie opuszcza ten obszar lub wyjechało lata temu, to i tak zadziwia mnie, że wciąż jest duże wsparcie. Wiele z 'elitarnych dzielnic', w których te rodziny filantropów mieszkały przez lata, jest teraz coraz częściej zajmowanych przez osoby przejezdne, które przeniosły się do tego obszaru z innych części kraju lub świata (wiele z nich jest zatrudnionych przez Cleveland Clinic), które nie mają pojęcia o lokalnym, krajowym i światowym znaczeniu historycznym orkiestry. Oczywiście lokalne wsparcie korporacyjne jest również ważne i wciąż wydaje się być wystarczająco silne.
Koncerty wciąż są dobrze odwiedzane, ale jak długo? Zdumiewa mnie to, że przetrwanie Cleveland Orchestra nigdy nie było wątpliwe, gdy Szell żył, a jego 'duch', jak się wydaje, wciąż ma wpływ na to, co zbudował i osiągnął dla orkiestry i miasta Cleveland.
Uważam więc, że orkiestry będą musiały w końcu myśleć nieszablonowo, a niektóre już to robią. Przychodzi mi na myśl Filharmonia Berlińska. Mają Digital Concert Hall, która ma wirtualnych członków z całego świata, w tym mnie. Za 160 dolarów rocznie masz dostęp do każdego występu na żywo, ofert specjalnych itp. oprócz biblioteki nagranych koncertów sięgających Karajana. Ich biblioteka wideo/streamingowa jest obszerna, a produkcja jest pierwszorzędna. Robią to od lat. Wykonali również bardzo dobrą pracę przy produkcji własnych nagrań muzycznych, które również są pierwszorzędne.
160 dolarów to kwota, jaką wydałbym na jeden występ na żywo w Severance Hall z Cleveland Orchestra. Więc dla mnie to okazja, mimo że nie, nie da się tego porównać z byciem tam osobiście. Ale bardzo lubię moje wirtualne członkostwo w Filharmonii Berlińskiej i z radością płacę roczny koszt rok po roku. Jestem pewien, że bardzo im to pomaga nie tylko przetrwać, ale i prosperować. Ci, tak jak ja, z radością zapłacą roczne członkostwo w wysokości 160 dolarów, ponieważ przede wszystkim kocham/kochamy muzykę. Nie płacę, żeby iść do Severance Hall jako mój 'obowiązek obywatelski', jak szczerze mówiąc, wielu to robiło, robi i będzie robić. Wielu regularnych bywalców koncertów Cleveland Orchestra nie kupiłoby żadnej z tych subskrypcji. I muszę założyć, że to prawdopodobnie w pewnym stopniu dotyczy również Berlina, więc abonenci Digital Concert Hall muszą również wnieść znaczący wkład w orkiestrę.
Co dziwne, przez lata, odkąd się zapisałem, czuję, że 'znam' orkiestrę i muzyków Filharmonii Berlińskiej lepiej niż 'moją własną' Cleveland Orchestra i muzyków.
W ciągu ostatniego roku Cleveland Orchestra stworzyła również usługę subskrypcji strumieniowej o nazwie Adella. Pobralem ją i przyjrzałem się jej, ale niestety kosztuje więcej rocznie niż Berlin, a ich biblioteka jest w porównaniu z tym malutka, ponieważ jest to dla nich zupełnie nowa koncepcja. Tak, masz dostęp do występów na żywo, ale dlaczego kosztować więcej niż dobrze ugruntowany Berlin? Cleveland również zaczęło samodzielnie produkować własną nagraną muzykę, a produkcja jest również na najwyższym poziomie. Czy to przynosi pieniądze? Nie wiem, ale czuję, że muszą to robić z jakiegoś powodu, a nie podpisywać umowę z wytwórnią płytową.
Myślę, że to właśnie tego rodzaju przedsięwzięcia generujące pieniądze pomogą nawet najlepszym orkiestrom na świecie przetrwać, ponieważ ich zasięg i generowanie pieniędzy mogą być ogólnoświatowe dla prawdziwych miłośników muzyki. Myślę, że to jest kierunek, w którym zmierzamy. Tak jak wiele osób w dzisiejszych czasach woli strumieniować nowe premiery filmowe w domu, zamiast iść do kina. Niektórzy wciąż wolą teatr, ale jestem pewien, że strumieniowanie w domu jest ogólnie korzystne pod względem kosztów. Może to również pomóc niektórym teatrom przetrwać, tak jak sali koncertowej. To nie jest coś, co chcemy stracić.
Teraz, niestety, te drogie alternatywy nie pomogą mniejszym orkiestrom, a aby przetrwać, mogą one również musieć poszukać innych sposobów generowania dochodu lub po prostu zamknąć działalność. Jestem zaskoczony, że większość z nich nie zbankrutowała od czasu COVID i ograniczeń w ciągu ostatnich 1-2 lat.