Classical Music Forum banner

Mistrzowie kontrapunktu

23K views 96 replies 27 participants last post by  ahammel  
#1 ·
Lubię skomplikowany kontrapunkt, zwłaszcza w muzyce Bacha i chciałbym otrzymać rekomendacje do dalszego słuchania. Istnieje już kilka wątków poświęconych temu tematowi, a czytając je, poznałem kilka nowych nazwisk, które brzmią dla mnie dość niejasno, jak Fux, Zelenka, Taneyev, Reger. Czy możesz wymienić 5 (lub 10, jeśli chcesz) najlepszych kompozytorów kontrapunktu (proszę ograniczyć się do tych, którzy są powszechnie uważani za dobrych w tym)?

#4 ·
Poprę symfonie smyczkowe Mendelssohna i Nieszpory Monteverdiego.

Dodam W. F. Bacha i w mniejszym stopniu (dla mnie) C.P.E. Bacha. W.F. miał bardzo dziwaczne linie melodyczne, dzięki czemu kontrapunkt był o wiele przyjemniejszy.

Kolejnym moim ulubionym kompozytorem jest Jan Pieterszoon Sweelinck. Jego Wariacje na temat Mein junges Leben hat ein End są po prostu niesamowite! na jakimkolwiek instrumencie.

#6 ·
Wstawię słowo za Beethovena. Ogólnie rzecz biorąc, nie jest uważany za "naturalnego" fugistę, ale jeśli weźmie się pod uwagę wiele wysoce skutecznych fug i fugatów rozrzuconych w jego muzyce, jest to ogromne osiągnięcie. Nie był też zbyt dobrze przystosowany do pisania na głos, ale jakoś udało mu się wydać Missa...

#7 · (Edited)
Cherubini - udało mu się rozwiązać wszystkie kanony zagadek Padre Martiniego, jako pierwszy. Jego dzieła kontrapunktyczne są absolutnie zapierające dech w piersiach, chociaż żadne z jego dzieł nie jest tak powszechne.

Można usłyszeć wspaniały polifoniczny kontrapunkt w Chant Sur La Mort De Haydn.

Jedna masywna fuga po drugiej w jego Missa Solemnis d-moll, "Per il Principe Esterházy", chociaż fuga w ruchu Cum Sancto Spiritu jest moją ulubioną w tym dziele.

Mimo to, być może najbardziej niezwykłym złożonym kontrapunktem w Cherubinim jest jego monumentalne Credo a 8, dla którego nie ma nagrania, które byłoby dla mnie dostępne. Przynajmniej mam partyturę do przestudiowania. :)

Edycja: Trudno mi wyobrazić sobie kogoś bardziej dogmatycznego w kwestii zasad kontrapunktu i harmonii niż Cherubini. Jeśli jakaś konkretna modulacja została uznana przez starożytnych za nieelegancką, przestrzegał jej bardzo ściśle. Główne innowacje harmoniczne były w zasadzie dla niego anatemą, chociaż innowacja per se nie była dla niego heretycka. To, co mnie zadziwia, to majestatyczna muzyka, którą tak zaciekły pedant konsekwentnie tworzył. Niewiele jest jego muzyki, która mnie nie porywa: być może tylko jego ostatnia opera Ali Baba.

#8 ·
Jestem zaskoczony, że nikt jeszcze nie wspomniał o "Spem in alium" Thomasa Tallisa. :)

Dla czegoś bardziej nowoczesnego wypróbuj 24 preludia i fugi Szostakowicza. Hovhaness również lubił kontrapunkt i wyprodukował go sporo.

Pierwsza część "Muzyki na smyczki, perkusję i czelestę" Bartóka jest cudownie kontrapunktyczna.

#9 ·
Pierwsza część "Muzyki na instrumenty smyczkowe, perkusję i czelestę" Bartóka jest cudownie kontrapunktyczna.
Zawsze widziałem pierwszą część MSP&C jako trzecią wspaniałą serię: Po pierwsze, fuga c-moll z Księgi 1 Das Wohltemperierte Klavier Bacha; po drugie, fuga otwierająca Beethovena, również w c-moll, z kwartetu smyczkowego op. 131; i wreszcie Bartók. Czy to połączenie jest tylko wyimaginowane?

#12 ·
Wyszukaj kompozytorów, którzy działali w stylu Ars Subtilor w późnym XIV do wczesnego XV wieku we Francji i północnych Włoszech. Niezwykle zawiły i ekstrawagancki kontrapunkt tej muzyki powinien być w sam raz dla ciebie.

#15 ·
Lubię skomplikowany kontrapunkt, szczególnie w muzyce Bacha i chciałbym otrzymać rekomendacje do dalszego słuchania... Więc, czy możesz wymienić 5 (lub 10, jeśli chcesz) najlepszych kompozytorów kontrapunktu (proszę ograniczyć się do tych, którzy są powszechnie akceptowani jako dobrzy w tym)?
Ogólnie? Czy sprzedajesz krótkoterminowe ubezpieczenie samochodu?

1. Vincent Persichetti: otwierająca fuga Kwartetu smyczkowego nr 1, Op.7

2. Bach: Sztuka fugi, zaaranżowana na kwartet smyczkowy, kilka wersji dostępnych

3. Moondog: Rounds (CBS)

4. Charles Ives: Symfonia nr 4, III: Fuga

5. Samuel Barber: Sonata fortepianowa, Op. 26: IV. Fuga: Allegro con spirito

6. Bach: Passacaglia i fuga, na organy c-moll, BWV 582 (BC J79): Vol. 4-1963 & 65/Command Performances
Bach; Mozart; Mendelssohn; etc (Kompozytor), Virgil Fox (Wykonawca) http://amzn.com/B000BVB098

7. Saint Saens: Symfonia organowa; http://amzn.com/B000002Z22

• Like
Reactions: Kleinzeit
#23 ·
Bach
Schoenberg
Mendelssohn
Carter
Mozart
Dziwne, zawsze uważałem Mozarta za jednego z najmniej kontrapunktycznych kompozytorów, jakich znam. To znaczy, napisał kilka kontrapunktycznych rzeczy (obowiązkowe fugi w jego utworach sakralnych, finał Jowisza, jego aranżacje Bacha). Ale dla mnie jego kontrapunkt generalnie wydaje się być nieco efekciarski i tak naprawdę nie jest częścią jego DNA, że tak powiem.

• Like
Reactions: Sonata
#24 ·
C.P.E. Bach napisał to do Forkela, biografa Bacha: "JS Bach wysoko cenił Fuxa, Caldarę, Händla, Kaysera (Keisera), Hassego, obu Graunów, Telemanna, Zelenkę, Bendę i ogólnie wszystko, co było godne szacunku w Berlinie i Dreźnie. Z wyjątkiem Fuxa, Caldary, Händla i Kaysera, znał resztę osobiście." Czy wśród nich są dobrzy kompozytorzy kontrapunktu? We wcześniejszych wątkach Zelenka i Fux byli już wspomniani.

#27 · (Edited)
Guillaume de Machaut
Strawiński
Bartok
Messiaen
Vaughan Williams
Hindemith
Milhaud
Boulez
Brahms
Schoenberg
Berg
Webern
Reger
Berio
William Schuman
Schumann
Chopin
Debussy
Ives
Monteverdi
...etc....

P.s. ta skrócona lista pomija prawie wszystkich z późnego średniowiecza - renesansu, a także pomija dziesiątki innych kompozytorów, których kontrapunkt był istotną częścią ich mistrzowskiej pracy.

#32 ·
Chopin, moim zdaniem, jest przeciętnym kompozytorem, który komponował ładne rytmiczne melodie dobrze napisane na fortepian. Twierdzenie, że jest mistrzem kontrapunktu, jest moim zdaniem absurdalne.
PetrB nawet zdefiniował, co miał na myśli i wyjaśnił swoje stanowisko. Wszystko, co zrobiłeś, to stwierdziłeś przeciwieństwo, nie podając żadnego argumentu ani nie wyjaśniając, jak twoja definicja różni się od jego.

Na margzie (jeśli możesz pogodzić się z ideą, że ludzie mają różne poglądy), Charles Rosen również nazwał Chopina i Mozarta mistrzami kontrapunktu.

Marisol said:
Jednak nie zamierzam debatować przeciwko "Chopinowi jako mistrzowi kontrapunktu", moje doświadczenie w temacie Mozarta wystarczyło, aby zdać sobie sprawę, że wielu tutaj wybiera mit zamiast faktów i że kumple gromadzą się, aby wspierać i wyśmiewać, zamiast argumentować.
Dzięki za analizę.

#43 ·
Chopin brzmi jeszcze lepiej niż myślałem - a zawsze myślałem, że jest wspaniały! :D
Robert Schumann, w kilku swoich artykułach wcielając się w rolę krytyka muzycznego, powiedział o Chopinie:
"Czapki z głów, panie i panowie, geniusz!"
... a o muzyce, "...armata ukryta w kwiatach."

#47 ·
Tak, ciekawa dyskusja. Ja również nie zdawałem sobie sprawy, że wielu z kompozytorów wymienionych przez PetrB to mistrzowie kontrapunktu. Myślę, że dla laika kontrapunkt jest często kojarzony z kontrapunktem w stylu Bacha, więc ludzie używają tego słowa w ten sposób, mimo że ma ono znacznie szerszą definicję. W pewnym sensie jest to trochę jak problematyczne słowo 'tonalny'. Ludzie często używają tego słowa, aby opisać coś znajomego, co słyszą, a niekoniecznie to, co dzieje się teoretycznie.

#48 ·
Myślę, że dla laika kontrapunkt jest często kojarzony z kontrapunktem w stylu Bacha, więc ludzie używają tego słowa w ten sposób, mimo że ma ono znacznie szerszą definicję.
Tak. Przypuszczam jednak, że większość jest świadoma tego silnego związku i akceptuje go. To znaczy, w pewnym sensie po cichu zgadzają się na używanie terminu kontrapunkt w stylu Bacha jako jego najbardziej archetypowego przykładu. A ci, którzy tego nie robią, prawdopodobnie też są tego świadomi.