Classical Music Forum banner

Rekomendacja dla Otella Verdiego

6.7K views 16 replies 11 participants last post by  brescd01  
#1 ·
Cześć

Do tej pory w mojej kolekcji Qobuz mam ''Otella'' z Placido Domingo, Renatą Scotto i Sherrill Milnes z Jamesem Levine'em jako dyrygentem. Jakie jest inne wspaniałe nagranie, które można by do niego dołączyć? Nie byłem tak zachwycony Jonem Vickersem, ale jestem bardzo oczarowany nagraniem z 1952 roku z Renatą Tebaldi i Mario Del Monaco (dyryguje Erede). Czy ktoś się zgadza lub ma jakieś inne pomysły? (Do informacji, mam również Aidę z tym samym zespołem).

Z niecierpliwością czekam na Państwa odpowiedzi.

Z (muzycznymi) pozdrowieniami

Louis Solomons

#2 ·
Nagranie Erede, Tebaldi, Del Monaco jest zdecydowanie najlepszym dostępnym nagraniem komercyjnym. Obie role są wspaniałe, a nawet Protti jest o wiele lepszy, niż ludzie mu przypisują; mocny głos i dobrze scharakteryzowany, po prostu nie tak nie do podrobienia jak Gobbi czy Granforte. Inne opcje na żywo to Del Monaco, Tebaldi, Warren na żywo w Met, 1955, Del Monaco, Tucci, Gobbi na żywo w Tokio, 1959 oraz Del Monaco, Carteri i Capecchi na wideo. Vickers jest interesujący, ale nie idealny. Jeśli zgadzasz się na historyczne brzmienie, Martinelli, Rethberg i Tibbett pod batutą Panizzy, 1938, to w pełni angażujące doświadczenie.

#5 ·
Zawsze najbardziej lubiłem VPO Solti na Decca, wspaniale teatralne i ekscytujące. Margaret Price jest wymarzoną Desdemoną, Carlo Cossutta potężnym, a zarazem wzruszającym Otellem z prawdziwą włoską czystością tonu, a Bacquier fascynującym portretem Jaga. Reszta obsady jest również znakomita, podobnie jak Filharmonicy Wiedeńscy. Nagrane również wspaniale.

#6 ·
Zawsze najbardziej lubiłem VPO Solti na Decca, wspaniale teatralne i ekscytujące. Margaret Price to wymarzona Desdemona, Carlo Cossutta potężny, a zarazem wzruszający Otello z prawdziwą włoską przejrzystością tonu, a Bacquier to fascynujący portret Jago. Reszta obsady jest również znakomita, podobnie jak Filharmonicy Wiedeńscy. Nagranie również wspaniałe.
Ta wersja jest prawie nigdy nie wspominana, ale jest wspaniała.

#15 ·
Wszystkie audycje Martinelliego są wspaniałe. Są dwie z gwiazdorskim trio Martinelli, Tibbett i Rethberg. Oba są wspaniałe.
UWAGA! Chociaż nagranie z 1940 roku ma lepszą jakość dźwięku, audycja z 1938 roku jest bez wątpienia lepsza. Trzej główni wykonawcy są po prostu w lepszej formie głosowej, a Panizza brzmi bardziej zaangażowany. Wybierz transfer Naxosa.

#11 ·
Mam wiele nagrań Otella, prawdopodobnie dlatego, że żadne z nich nie jest do końca idealne. Lubię większość z wcześniej wspomnianych (szczególnie pierwsze nagranie Soltiego), ale jedno, które nie zostało wspomniane, to nagranie Lombarda na Forlane. Nagrane na żywo w 1991 roku, obsada jest weteranami - Margaret Price miała 50 lat, Giuseppe Giacomini miał 51 lat, a Matteo Manuguerra, jeden z moich ulubionych niedocenianych barytonów, miał 67 lat, ale wciąż był w dobrej formie.

Mam również słabość do wcześniejszego nagrania Soltiego, w języku niemieckim, z Hansem Hopfem, Claire Watson i Josefem Metternichem, a także innego niemieckiego nagrania z lat 40. z Torstenem Ralfem w roli tytułowej, pod batutą Böhma.

Nie jestem wielkim fanem Otella Domingo, ale lubię jego ostatnie komercyjne nagranie z Chungiem na DG, ze Studerem i Leiferkusem.

#12 ·
Zobacz tutaj porównawczą dyskografię w języku niderlandzkim (tłumacz Google Ci pomoże).
Wnioski:
Ci, którzy szukają optymalnej wersji pod każdym względem - artystycznie wszechstronnej i technicznie tak doskonałej, jak to tylko możliwe - ostatecznie trafią do Chunga. Ale zwłaszcza C. Kleiber (z anielskimi wokalami Mirelli Freni), Serafin z Vickersem i Rysanek, Karajan, Levine, Maazel i Solti (Chicago) i Kleiber są również dość przekonujący. W nagraniach historycznych jest to nagranie Naxosa z porywającego wykonania Toscaniniego (na którym można go również usłyszeć podczas prób) i Panizzy, które trzeba było usłyszeć.

W nagraniach wideo dobrze (najlepiej?) radzą sobie z Levine (DG), Mutim, Karajanem i Peskó.

#13 ·
Zobacz tutaj porównawczą dyskografię w języku niderlandzkim (tłumacz Google pomoże Ci).

Wnioski:
Ci, którzy szukają optymalnej wersji pod każdym względem - artystycznie wszechstronnej i technicznie tak doskonałej, jak to tylko możliwe - ostatecznie trafią na Chunga. Ale zwłaszcza C. Kleiber (z anielskim wokalem Mirelli Freni), Serafin z Vickersem i Rysanek, Karajan, Levine, Maazel i Solti (Chicago) oraz Kleiber są również dość przekonujący. W nagraniach historycznych trzeba usłyszeć wersję Naxosa z porywającego wykonania Toscaniniego (na którym można go również usłyszeć podczas prób) i Panizzy.

W nagraniach wideo dobrze (najlepiej?) wypadają z Levine (DG), Mutim, Karajanem i Peskó.
Myślę, że Chung jest zwykle uważany za główną rekomendację. Jednak kiedy jakiś czas temu dokonałem porównania trzech komercyjnych nagrań opery Domingo, opowiedziałem się za Levine'em. Dźwięk nie jest tak dobry, a wręcz dość słaby jak na nagranie z tego okresu, ale chociaż Studer jest bardzo dobra, wolałem Scotto w jednej z jej najlepszych ról na płycie i wolałem też bardziej włoski baryton Milnesa. Leiferkus jest bardzo interesujący i inteligentnym śpiewakiem, ale nie mogę przyzwyczaić się do brzmienia jego głosu w muzyce. Domingo niewątpliwie pogłębił swoją interpretację od czasu Levine'a, ale wcześniej głos miał nieco więcej brzmienia. Jeśli chodzi o dyrygentów, uznałem, że Levine jest nieco bardziej dramatyczny, a także nieco bardziej liryczny, chociaż wciąż wolę Serafina od obu.

Jakiej opery aktualnie słuchasz / oglądasz...

#17 ·
Nie widzę ogromnej różnicy między nagraniami Martinelliego ani dwoma z Rethbergiem. Wszystkie mają Tibbetta. Rethberg jest świeższa w Naxos, ale dźwięk jest blaszany w porównaniu do późniejszej audycji, mimo to jest niezwykle przyjemny. Warto posłuchać występu z Caniglią, w okropnym dźwięku. Caniglia ma tak wiele wspaniałych aspektów. Nie pamiętam w tej chwili, co myślałem o Roman, prawdopodobnie jej zwykłe chwile dobroci połączone z rozczarowaniem. Późniejsze nagranie Rethberg jest dostępne na Immortal Performances, to to trzeba mieć (mam na myśli to nagranie).

Co dziwne, nie jestem pewien, czy istnieje jakakolwiek płyta, z wyjątkiem Pearl, która zawiera studyjne nagrania arii Otella Martinelliego. Jego sceny z Tibbettem znajdują się w nowym boksie Tibbetta z Marston. Ktoś wie?